Wanneer is een avocado rijp?

Avocado aan boom

Een rijpe avocado is niet alleen lekkerder en romiger, maar ook makkelijker te verwerken in gerechten. Wanneer is een avocado rijp? Hier zijn nog wat meer tips om te bepalen of een avocado rijp is:

Zo zie je als een avocado rijp is

  1. Kijk naar de kleur: De kleur van een avocado een indicatie van de rijpheid. Een groene avocado is waarschijnlijk nog niet rijp, terwijl een avocado die donkerpaars of zwart is, waarschijnlijk wel rijp is. Sommige avocado’s behouden echter hun groene kleur, zelfs als ze rijp zijn, dus kijk niet alleen naar de kleur.
  2. Knijp er zachtjes in: Dit is waarschijnlijk de meest bekende manier om te controleren of een avocado rijp is. Als de avocado zacht is, is hij waarschijnlijk rijp. Als hij hard aanvoelt, is hij waarschijnlijk nog niet rijp. Als hij erg zacht aanvoelt of een beetje inzakt, is hij waarschijnlijk overrijp en kan hij bruine plekken bevatten.
  3. Verwijder de steel: De steel van een avocado kan ook een aanwijzing zijn voor de rijpheid. Verwijder de steel voorzichtig door hem naar buiten te draaien. Als je een groen vruchtvlees ziet, is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Als je een geelachtig groen of geel vruchtvlees ziet, is hij waarschijnlijk rijp.
  4. Schud de avocado: Als je de avocado schudt en je hoort het zaadje binnenin bewegen, is hij waarschijnlijk rijp. Let op dat je dit rustig schudt. Zo beschadig je niet de vrucht. En kan je genieten van een heerlijke avocado.

Versnellen van het rijpingsprocces

Het is ook belangrijk om te weten dat avocado’s niet allemaal op hetzelfde moment rijpen. Het kan dus voorkomen dat je een rijpe en een onrijpe avocado hebt gekocht. Om het rijpingsproces te versnellen, kun je de avocado in een papieren zak stoppen met een appel of banaan erbij. De ethyleengas die deze vruchten afgeven, kan het rijpingsproces van de avocado versnellen. Bewaar de avocado niet in de koelkast, want dat vertraagt het rijpingsproces.