Wat is een Global GAP nummer?

Global GAP

Global GAP is een wereldwijd erkend certificeringsprogramma voor landbouw- en tuinbouwbedrijven dat tot doel heeft de voedselveiligheid te waarborgen, de kwaliteit van gewassen te verbeteren en duurzame landbouw te bevorderen. Het programma is ontwikkeld door een non-profitorganisatie genaamd FoodPLUS GmbH, gevestigd in Keulen, Duitsland, en wordt ondersteund door toonaangevende internationale supermarktketens en andere belangrijke spelers in de voedingsindustrie.

Waarvoor geld de Global GAP?

Het Global GAP-certificaat is een bewijs dat een landbouwbedrijf voldoet aan de normen en eisen van het Global GAP-keurmerk. Het programma heeft betrekking op alle aspecten van de landbouwpraktijken, waaronder voedselveiligheid, milieu, gezondheid en veiligheid van werknemers, dierenwelzijn en sociale verantwoordelijkheid.

Hoe haal je een Global GAP certificaat?

Om een Global GAP-certificaat te behalen, moet een bedrijf voldoen aan de normen en eisen van het programma en een audit ondergaan door een onafhankelijke certificeringsinstantie. Het certificeringsproces bestaat uit drie fasen: de pre-audit, de certificeringsaudit en de follow-up audit. Tijdens de pre-audit wordt het bedrijf gecontroleerd op naleving van de normen en eisen van Global GAP en worden eventuele tekortkomingen geïdentificeerd en aangepakt. Bij de certificeringsaudit wordt het bedrijf grondig geïnspecteerd en gecontroleerd op naleving van de normen en eisen van Global GAP. Na de certificering moet het bedrijf zich houden aan het Global GAP-systeem en regelmatig follow-up audits ondergaan om te zorgen dat de normen en eisen gehandhaafd blijven.

Wat kan je met het Global GAP nummer?

Het Global GAP-nummer is een belangrijk onderdeel van het certificeringsproces. Het nummer is een unieke identificatiecode die wordt toegekend aan een landbouw- of tuinbouwbedrijf dat is gecertificeerd volgens de Global GAP-normen. Het nummer wordt gebruikt als referentie en identificatie voor het gecertificeerde bedrijf in de Global GAP-database en bij de communicatie met klanten, leveranciers en andere belanghebbenden.

Het Global GAP-nummer is belangrijk omdat het bedrijven toegang biedt tot internationale markten. Veel supermarkten en andere retailers eisen dat hun leveranciers Global GAP-gecertificeerd zijn voordat ze zaken met hen doen. Het Global GAP-nummer kan worden gebruikt om de certificeringsstatus van een bedrijf te verifiëren en om te controleren of het bedrijf voldoet aan de normen en eisen van Global GAP. Klanten en leveranciers kunnen het nummer gebruiken om de traceerbaarheid van producten te waarborgen en om te voldoen aan de regelgeving voor voedselveiligheid en kwaliteitsborging.

Global GAP heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken en het verbeteren

Proganic en Global GAP

Proganic heeft op al hun biologische avocado’s een Global GAP nummer. Dit nummer wordt gecommuniceerd met de afnemer en is te zien op de verkooporder en factuur. Ook kun je Proganic hier checken op de officiële site van Global GAP.